Benin

|

SOS-hutten bieden jongeren een plek om uit te rusten en zich veilig te voelen

|

Dantokpa-markt

In Cotonou, de economische hoofdstad van Benin, is de Dantokpa-markt een van de grootste openluchtmarkten in West-Afrika. In 2020 waren er meer dan 15 000 winkels en bedrijven. Je vindt er alles: fruit en groenten, vlees, vis, kruiden en specerijen, houten gebruiksvoorwerpen, stoffen en nog veel meer. Dantokpa staat ook bekend om de keuze en kwaliteit van de sieraden die er te koop zijn. Er komen zelfs mensen uit buurlanden om hier handel te drijven.

De markt, die elke dag honderdduizenden mensen aantrekt, werkt ook als een magneet op de jongeren van het land. Er zijn ongeveer 3000 van hen – de jongsten zijn vijf of zes jaar oud – die op de markt en in de directe omgeving wonen, werken en slapen. Ze staan bekend als ‘vidomegons’.

Hun levensomstandigheden zijn erg zwaar. Deze jongens en meisjes leven van klusjes of de verkoop van allerlei voorwerpen. Hun kennis van basisvakken als rekenen en Frans vertoont grote hiaten. Deze jongeren zijn vaak het slachtoffer van misbruik en een gemakkelijke prooi voor drugsdealers.

Om hen te helpen, hebben de partners van VIA Don Bosco in Cotonou twee containers opgezet. Dit zijn de ‘SOS-hutten’. Ze bieden jongeren een toevluchtsoord en veiligheid, weg van de drukte van de markt. Er zijn opvoeders aanwezig om met de jongeren te praten, hen te leren schrijven en hen te helpen en te troosten. Maar ook om ze terug naar school te krijgen en ze toegang te geven tot een beroepsopleiding.